Tips til erhvervslejere

Tips til erhvervslejere

8 erhvervsleje tips til lejere

Nogle gange kan det være en kunst at få en lejekontrakt, som ikke er i udlejerens favør, men mere ideel for dig. For at sikre dig de bedste vilkår, når der skal forhandles om erhvervsejendomme, som skal lejes, får du her 8 gode råd.

  1. Hav en ekspert ved din side

En mægler kan hjælpe med at sikre, at dine interesser beskyttes ved forhandlingsbordet. Som ekspert i erhvervsejendomme, kender en erhvervsmægler markedet og ved derfor hvornår aftalen er fair for dig som lejer. Bedst af alt, er at en mæglers gebyr betales af udlejer, så ydelsen ikke vil koste dig noget.

  1. Tænk udover kontrakten

Når du bliver præsenteret for den indledende kontrakt, vil udlejeren fortælle dig, at det er en standard og lade som om enhver lejer blot ville skrive under uden at stille spørgsmål.

Lad dig ikke narre af dette. Den første version af lejekontrakten er skrevet med udlejerens interesse i tankerne. Tænk på det som et udgangspunkt, eller som et startskud til en forhandling.

  1. Beregn alle omkostninger

Ofte kigger lejer kun på udgifterne til den nettoleje der er opgivet. Dog bliver du nødt til at tilføje vedligeholdelse og andre gebyrer, for at sikre, at den månedlige betaling passer til dit budget. Ofte er der er en stor forskel på f.eks. opvarmning af lokalerne og derfor kan den endelige leje blive noget højere end det i første omgang anviste.

  1. Start så tidligt som muligt

Hvis man venter for længe, kan drømmelejemålet være væk. Hvis man starter søgningen i god tid, vil det give bedre tid til forhandling af en passende kontrakt. Tiden vil arbejde for dig, og udlejeren kan ikke drage fordel af det tidspres, der vil kunne komme. Med god tid, vil man i nogle tilfælde kunne nå en ny søgning, hvis alt ikke går efter planen.

  1. Læs kontrakten grundig igennem

Læs hver linje i kontrakten og sørg for at forstå det hele. Søg afklaring om evt. forvirrende punkter før du skriver under.

Det kan godt være lidt uoverskueligt, når man får en lejekontrakt i hånden. Men det er vigtigt, at man læser og forstår det hele, da det kan have betydning for den beslutning, man skal tage på et senere tidspunkt.

  1. Prioriter dine ønsker

Lav en liste over dine krav og ønsker, du vil have tilføjet til kontrakten, før du kommer tilbage til udlejeren. Det kan give god mening at prioritere de vigtigste og dem, du ikke kan undvære, og dem du kan gå på kompromis med.

  1. Kend markedet

Selvom man har en mægler involveret, som burde have en del markedskendskab, kan det være rart at have lidt viden om området. Det er i hvert fald en god ting, hvis man skal sætte en prisgrænse, inden man er kommet til forhandlingsdelen.

  1. Involver dit medarbejdere eller venner

Før du underskriver kontrakten, er det vigtigt at du deler det med nogen du kender. Om det er nogle fra virksomheden, familie eller venner, vil det give et andet input. Måske sætter de fokus på andre emner.